אטופיק דרמטיטיס, המכונה לעיתים גם "אסתמה של העור", הנה מחלת עור שכיחה הנגרמת עקב דלקת בעור. המחלה פוגעת בדרך כלל בילדים, ועד 1 מכל 5 ילדים יכול לסבול מהמחלה. המחלה מופיעה בדרך כלל לפני גיל 5. עם זאת, אטופיק דרמטיטיס יכולה להופיע גם בגיל מבוגר, ו- 3%-1% מהמבוגרים סובלים ממנה.
משמעות המילה "דרמטיטיס" הנה דלקת בעור, ו"אטופיק" מתייחסת לקבוצה של מצבים המאופיינים בפעילות אלרגית מוגברת של מערכת החיסון. לקבוצה זו שייכים מצבים כגון אסתמה, אטופיק דרמטיטיס ונזלת אלרגית. לעתים קרובות חולי אטופיק דרמטיטיס סובלים ממצב או מצבים נוספים מקבוצה זו.
חשוב להדגיש שלמרות שהמחלה יכולה להימשך שנים רבות, ברב המקרים היא מתבטאת בהתלקחויות קצרות של התסמינים העוריים, שניתן לטפל בהם בקלות יחסית. בנוסף, ברב המקרים המחלה חולפת לאחר תום שנות הילדות.
כן. לילדים של חולי אטופיק דרמטיטיס יש סיכון גבוה יותר לפתח את המחלה, אם כי לא כולם יפתחו אותה, וגורמים נוספים, חלקם קשורים לסביבה, משפיעים על התפתחות המחלה.
לחולי אטופיק דרמטיטיס יש פגיעה בשכבה החיצונית של העור, שנובעת משינויים גנטיים. הדבר מביא לכך שהעור פגיע יותר, והיכולת שלו לשמר לחות נפגעת. בנוסף, החולים חשופים לחדירה של מזהמים עוריים, וכן לכניסתם של חומרים וחלקיקים המגרים את העור. השילוב של הפגיעה העורית עם פעילות מוגברת של מערכת החיסון מובילה לדלקת העורית, המתבטאת בגירוד ובפריחה. חשוב לציין שהמחלה עצמה אינה מדבקת.
לא. עם זאת, ישנה שכיחות מוגברת של אלרגיה למזון בקרב חולי אטופיק דרמטיטיס, בעיקר לחלב ולבוטנים.
המחלה מתבטאת באופן שונה בגילאים השונים:
ברב המקרים המחלה מאובחנת על ידי רופאי עור או רופאי ילדים, על סמך המראה האופייני של הפריחה.
לא ניתן לרפא אטופיק דרמטיטיס, אך קיים כיום מגוון רחב של טיפולים יעילים. כאמור, בחלק גדול מהמקרים, התסמינים העוריים בילדים חולפים מעצמם עד גיל העשרה.
הדבר החשוב ביותר בטיפול באטופיק דרמטיטיס הוא לשמור על הלחות של העור. לצורך כך, יש להשתמש באופן קבוע בתכשירי לחות מספר פעמים ביום וכן להשתמש בשמן ר חצה במקום בסבון. סטרואידים מקומיים הנם טיפול נפוץ לאטופיק דרמטיטיס, ויעילים מאוד בהקטנת התסמינים העוריים ותחושת הגירוד. בחולים שהטיפול בסטרואידים אינו יעיל ניתן להשתמש במשחות או קרמים אנטי דלקתיים הקרויים מעכבי קלצינורין, או באמצעות טיפול במשחה המעכבת אנזים מתווך דלקת הקרוי פוספודיאסטרז 4 (PDE-4). לעתים יש צורך בטיפול אנטיביוטי מקומי או בכדורים כאשר עולה חשש לזיהום בעור. אנטי היסטמינים יכולים לעזור לתחושת הגירוד ולהרגעה למשך הלילה.
פוטותרפיה, טיפול המבוסס על אור אולטרה-סגול, מומלץ לחולים עם מחלה מפושטת, שלא הגיבו לטיפולים קודמים. לצורך טיפול זה יש לפנות ליחידות פוטותרפיה ייעודיות, כשקורס טיפולי נמשך בדרך כלל כחודשיים-שלושה, שבמהלכו מטופלים פעמיים-שלוש פעמים בשבוע. שיזוף בים המלח יכול לעזור גם הוא, אם כי יש להקפיד על שהייה נכונה ומוגבלת בשמש על מנת להימנע מסיבוכים.
כדורים הפועלים באמצעות הפחתת הפעיל ות המוגברת של מערכת החיסון ניתנים למקרים הקשים והעמידים יותר של המחלה. טיפולים אלה דורשים מעקב רפואי הדוק וניטור של בדיקות דם.
במידה ואין הצלחה בטיפול בכדורים, ניתן להשתמש בטיפול ביולוגי חדש, המעכב את מתווכי הדלקת אינטרלוקין-4 ואינטרלוקין-13 (IL-4 ו- IL-13). הטיפול מיועד לחולים מעל גיל 18, הסובלים ממחלה בינונית-קשה, אך כבר אושר בארצות הברית לטיפול גם בילדים מעל גיל 12.
קיים מגוון רחב של טיפולים נוספים המצויים בתהליכי מחקר מתקדמים לטיפול במחלה, הן בכדורים (כדוגמת מעכבי JAK) והן בזריקות תת-עוריות (טיפולים ביולוגיים המכוונים כנגד חלבונים מתווכי דלקת הפעילים במחלה).
סימוכין: