אלופסיה אראטה (או "קרחת סגלגלה" בעברית) הנה מחלה שכיחה, הגורמת לנשירת ש יער פתאומית מהקרקפת ומאזורים נוספים בגוף. בדרך כלל הנשירה יוצרת קרחות קטנות בצורת אליפסה (קרחות סגלגלות), וברב המקרים השיער חוזר לצמוח כעבור מספר חודשים. עם זאת, השיער יכול לחזור לנשור בעתיד. לעתים רחוקות (כ- 5% מהמקרים) הנשירה יכולה לערב את כל הקרקפת (מצב הקרוי אלופסיה טוטליס) ולעתים אף את כל שיער הגוף (מצב הקרוי אלופסיה אוניברסליס). במצבים קשים יותר אלה הסיכוי לצמיחה של השיער נמוך יותר.
המחלה ברב המקרים אינה קשורה למחלות אחרות ומתרחשת באנשים בריאים לחלוטין, ללא הבדל בין נשים לגברים. כ- 2% מהאוכלוסייה יסבלו מאלופסיה אראטה לפחות פעם אחת בחייהם. לרב המחלה מופיעה לראשונה לפני גיל 30, אם כי היא יכולה להופיע בכל גיל.
אלופסיה אראטה הנה מחלה אוטואימונית, שבה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את זקיקי השיער ומובילה לנשירתו. למחלה רקע גנטי, ושכיחה יותר בקרב בני משפחה של חולים שחלו במחלה בעבר.
לאנשים עם אלופסיה אראטה יש סיכון מעט גדול יותר לחלות במחלות אוטואימוניות אחרות כגון ויטיליגו (התבהרות של העור), מחלות בלוטת התריס ואנמיה (ירידה בהמוגלובין). בנוסף ישנו סיכון מוגבר לסבול מאטופיק דרמטיטיס ("אסתמה של העור").
אלופסיה אראטה אינה מדבקת, ולא נמצא קשר בינה לבין תזונה או חסר בוויטמינים.
המחלה מתחילה בדרך כלל כאזור קטן ואליפטי ללא שיער. המחלה בתחילתה אינה פוגעת בשיער לבן, ולכן השערות הלבנות יכולות להישאר ללא פגע בתוך האזור הקירח. בדרך כלל הקרחת תופיע לראשונה בקרקפת, אך כל אזור בגוף יכול להיות מעורב, כדוגמת הזקן, הריסים, הגבות, ושיער הגוף. לעתים מופיעות מספר קרחות, אשר יכולות להתמזג ליצירת אזור גדול יותר של חוסר שיער. לעתים רחוקות כל שיער הקרקפת יכול לנשור, ובמקרים נדירים גם כל שיער הגוף.
לעתים המחלה יכולה לערב גם את הציפורניים. במקרים אלה יכולים להופיע שקעים קטנים על גבי הציפורניים, הציפורניים נעשות מחוספסות ומופיעים בהם שברים. לעתים רחוקות הציפורן יכולה לנשור.
ברב המקרים המחלה מאובחנת על ידי רופאי עור, על סמך המראה האופייני של האזור חסר השיער. יתכן ורופא העור ייעזר במכשיר מיוחד הקרוי דרמוסקופ לצורך האבחנה. במידה וישנו ספק לגבי האבחנה, הרופא יבצע ביופסיה לצורך אישוש האבחנה. אם רופא העור יחשוב שישנה מחלה אוטואימונית נוספת, תילקחנה גם בדיקות דם (לבדיקת תפקודי בלוטת התריס או ספירת דם לבדוק אם ישנה אנמיה).
לא ניתן לרפא אלופסיה אראטה. עם זאת, במרבית המקרים השיער יצמח חזרה תוך שנה. בחלק מהמקרים אירועים חוזרים של נשירת שיער יכולים להתרחש. ככל שהאזורים חסרי השיער יותר מפושטים ומשך המחלה ארוך יותר, כך הסיכויים לצמיחה מחודשת של השיער יורדים. בנוסף, גם בילדים קטנים הסיכויים לצמיחת השיער נמוכים.
ברב המקרים נעשה גם שימוש בטיפול מקומי באמצעות משחות סטרואידליות או אנטיביוטיות, ובתרחיצים לפה להקלת הכאב ולהחלמה מהירה יותר של הפצעים.
טיפולים אפשריים כוללים:
סימוכין: